Het Nationaal Crisiscentrum lanceert in het komende jaar een grootschalige bewustwordingscampagne om een ‘risicocultuur’ te kweken. “We moeten af van het idee dat de overheid het wel allemaal zal oplossen als een ramp uitbreekt.”
Het is tijd om ons “geestelijk voor te bereiden op oorlog. We zijn dan wel niet in oorlog, maar er is zeker ook geen vrede.” Zo sprak Mark Rutte, de voormalige premier van Nederland, in zijn eerste grote speech als secretaris-generaal van de Navo. Door de inval van Rusland in Oekraïne en de talloze andere conflicthaarden is oorlog niet zo ondenkbeeldig meer, en dit jaar werd onder meer in Spanje duidelijk wat een verwoesting de klimaatontwrichting teweeg kan brengen.
Ruttes woorden zinderen ook bij ons na. Het Nationaal Crisiscentrum krijgt de laatste tijd veel vragen over hoe ons land zich voorbereidt op crisissen. Het heeft nu een aanbesteding uitgeschreven om in de loop van 2025 een grootschalige communicatiecampagne uit te rollen rond “weerbaarheid”. Die moet ons tips geven over wat we zelf kunnen doen bij onheil.
DS Video | Navo-baas Rutte: “We moeten overschakelen naar een oorlogsmentaliteit”
Geen paniek
“We trekken een aanzienlijk budget uit om de basis te leggen van een ‘risicocultuur’ in ons land”, zegt Dominique Maris van het Nationaal Crisiscentrum daarover. De communicatie zal alvast niet verlopen zoals in Zweden, waar de overheid onlangs miljoenen boekjes heeft verdeeld met de titel In het geval van crisis of oorlog. Die bevatten heel wat tips, zoals de verschillende sirenegeluiden instuderen.
“Wij zullen kiezen voor een andere aanpak”, zegt ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Net omdat we hier die risicocultuur nog niet hebben. We zullen die stapsgewijs opbouwen. Wat we zeker niet willen, zijn paniekreacties.”
Paniek is niet aan de orde, zegt Verlinden. “Maar dat wil niet zeggen dat het niet nodig is om onze bevolking weerbaar te maken. We kunnen niet voor alles op de overheid rekenen, het is ook belangrijk dat we leren om tijdens een bepaalde periode ons plan te trekken. Die weerbaarheid opbouwen, is een prioriteit waar de afgelopen regeerperiode al een stevige basis voor is gelegd. De voorzetting daarvan wil ik in het nieuwe regeerakkoord ingeschreven zien.”
Het Crisiscentrum zal onder meer via verenigingen, scholen, bedrijven, steden en gemeenten communiceren over noodplanning en wat er te doen valt bij rampen of conflicten.
“Je kunt nu al een eigen noodplan opmaken via onze website”, zegt Maris. Daar staat onder meer info in over wat je allemaal in een noodpakket thuis zou moeten liggen hebben. Een basisapotheek met pleisters, kompressen en ontsmettingsmiddelen bijvoorbeeld. Maar ook een zaklamp – “bij voorkeur opwindbaar met hendel” – aanstekers of lucifers en een “multifunctioneel zakmes”.
Niet allemaal ‘preppen’
Dat alles betekent niet dat we allemaal moeten gaan “preppen” voor het einde der tijden, benadrukt zowel Verlinden als het Nationaal Crisiscentrum.
Toch zien zogenaamde ‘prepshops’, die spullen verkopen voor noodsituaties, de vraag boomen als nooit tevoren. “Ik zat op een paar tientallen verkopen per dag, nu zijn het er elke dag honderden”, zegt Stefan Van Goor, die al een vijftal jaar rampenrugzak.nl runt en ook veel in België verkoopt. “Mensen nemen zo’n voorbereiding nu serieus, zeker sinds Mark Rutte erover praatte.”
Wat moet er in een noodpakket?
- Een basisapotheek voor eerste hulp: verband, pleisters, kompressen, schaar, pincet, veiligheidsspelden, pijnstillers, ontsmettingsmiddelen ...
- Moet jij of een familielid noodzakelijke geneesmiddelen innemen? Voorzie in een reservevoorraad
- Flesjes water
- Een gsm-oplader of externe batterij
- Belangrijke documenten, denk aan kopieën van verzekeringscontracten
- Een zaklamp, bij voorkeur opwindbaar met een hendel
- Een radio op batterijen
- Reservebatterijen
- Een aansteker of lucifers
- Een multifunctioneel zakmes
- Een checklist voor evacuatie: een lijst met persoonlijke spullen zoals een toilettas, identiteitskaart, spelletjes voor je kinderen ...
De belangrijkste producten in Van Goors shop? “Een noodradio, zodat je het nieuws kan blijven volgen bij black-outs of oorlog”, zegt hij. “Een waterfilter, zodat je drinkbaar water hebt als de waterdruk wegvalt. En een EHBO-setje.”
“Het belangrijkste is vooral dat je een paar weken alleen voort moet kunnen”, zegt Leo Vanhooff uit Keerbergen. Hij is beheerder van de website ‘Be-prepared.be’, waar een kleine webshop aan verbonden is. “Maak dat je wat rijst en pasta in huis hebt. Geen honderd kilo, want dan komen er misschien wormen in. Hou een voorraadje cash bij, vooral voor mocht het digitale betaalverkeer platliggen. Zet de hoofdschakelaar van je elektriciteit eens uit en kijk hoelang je het met je gezin zonder kunt volhouden. Nee, ik ga niet aanraden om een geweer te kopen om je te beschermen. Wat ga je daarmee doen, het konijn van de buren doodschieten?”
via De Standaard
December 16, 2024 at 01:20PM
No comments:
Post a Comment