Help, de koelkast zit vol! Tips om het feestmaal toch koel te bewaren
Zelfs de meest zorgvuldige thuiskok mispakt er zich soms aan tijdens de voorbereidingen van het feestmaal: de koelkast is niet de deur naar Narnia. Er is nooit genoeg plaats, en het spelletje Tetris komt altijd ongelegen. Ons culinair team geeft de beste tips om de koelte te bewaren.
De tips van Barbara Serulus, huischef van DS Magazine
1. Geef in de koelkast altijd voorrang aan de klaargemaakte gerechten. Maak plaats door de condimenten die niet meteen slecht worden, zoals bijvoorbeeld ketchup of een pot augurken, maar bijvoorbeeld ook boter, in de kelder of de niet-verwarmde veranda te zetten. En maak dan optimaal gebruik van de vrijgekomen ruimte door de bereidingen over te hevelen in vierkante of rechthoekige bewaardoosjes. Coq au vin die je klaargemaakt hebt in een grote pot of braadpan, is door zijn lompe vorm anders een grote slokop in je koelkast.
2. Bewaar de flessen drank op je terras of een andere koele plek in en rond je huis. Eventueel kun je de plaats die doorheen de avond vrijkomt in de koelkast gebruiken om telkens een extra fles koud te zetten. Of gebruik de diepvriezer om de avond zelf de drank koel te bewaren. Niet iedereen is er fan van, maar ik durf er zelfs een fles champagne in te leggen. Niet te lang natuurlijk, anders kan de fles barsten.
De tips van onze Fijnproever Evelien Rutten
1. Koop zakken met ijsblokken of zorg dat je genoeg ice packs hebt ingevroren: zo kun je van alles koel houden in een koelbox of koeltas.
2. Qua dessert is het niet ideaal als je hoge cocktailglazen vult met chocomousse of tiramisu, die dan een volledige dag en nacht in de koelkast moeten. Ook een grote slagroomtaart die koud moet blijven, is een ramp in mijn ogen. Ik verkies als dessert een grote kaasplank met veel leuke versieringen (druiven, noten, gedroogd fruit, chutney ...) én voor de mensen die liever zoet eten, maak ik een chocoladeplank: allemaal verschillende soorten chocolade in grove stukken. Soms leg ik er een hamertje bij om de chocolade zelf kapot te slaan. Heel fotogeniek en niks wat in de koelkast bewaard moet worden.
De tips van redactiechef Dorien Knockaert
1. Voor je de koelkast vult met eten en drinken voor je feest, kun je er flink ruimte in maken door een deel van de inhoud ‘op weekend te sturen’: er staan best veel dingen in de koelkast die makkelijk enkele dagen tot een week goed blijven op een andere koele plek, bijvoorbeeld de kelder, de garage of een andere koude ruimte in je huis (je zoekt temperaturen tussen de 0 en de 17 graden). Bijna alles wat in een glazen pot zit, kan op weekend: mayonaise en andere sausjes, mosterd, confituur, augurken … Hetzelfde geldt voor alles wat heel zuur of heel zout is: yoghurt, citroensap, parmezaan, miso. En voor alle groenten die geen tere bladgroenten zijn: kool, wortels, knollen, paprika’s … Voilà, netjes inpakken in een bak die je kunt afsluiten (voor pakweg huisdieren) en je koelkast is ineens dubbel zo ruim.
2. Als je voor een grote groep kookt, is het handig wanneer minstens één gerecht iets is dat je buiten de koelkast kunt bewaren, bijvoorbeeld een bijgerecht van kruidig ingelegde peren, of veenbessencompote (allebei zuur dus weinig vatbaar voor bederf).
De tips van onze Superproever Marthe Saelens
1. Kies als hoofdgerecht voor een lekkere stoofpot of vol-au-vent (mijn favoriet) die je heel de namiddag op het vuur kan laten pruttelen. Dubbele winst: meer plek in de koelkast en je huis begint tegelijk naar feest te ruiken.
2. Maak als dessert een taart die niet in de koelkast moet of ga voor de sociale oplossing: vraag aan vrienden die uitgenodigd zijn om elk een eigen aperitiefhapje mee te brengen dat je vervolgens meteen kan serveren.
3. In het restaurant waar ik werk, is ook de organisatie van de inloopfrigo dagelijkse kost. Om het overzichtelijk te houden, ruimen we meerdere keren per week op en werken we volgens het FiFo-principe: First in, First out. Vooraan staan altijd de zaken die eerst op moeten en verwerkt worden in gerechten. Veel verse waren zitten in bakken die gemakkelijk stapelbaar zijn. Al bereide producten voor de mise-en-place zitten in dezelfde potjes die veilig op elkaar passen.
De tips van Johanna Goyvaerts, huischef van DS Magazine
1. Die overvolle koelkast kun je vermijden door strategisch te koken. Ik heb zelf een heel kleine koelkast, en kies er daarom voor om in te zetten op één hoofdgerecht. Een goede stoofpot, bijvoorbeeld. De rest van de tafel komt vol te staan met sides en salades waar ik weinig werk aan heb en die al zeker niet in de koeling moeten. Extra raad: houd de groep genodigden klein en gooi alle verwachtingen overboord: maak alleen klaar waar jij zin in hebt of plezier aan beleeft, dat zal ook heel wat plaats besparen in de koelkast.
2. Je hoeft geen gigantisch aanbod bijeen te koken of kopen. Ik houd bijvoorbeeld van lekkere champagne. Daar pak ik liever mee uit dan met een groots dessert, dat me alleen stress bezorgt. Die champagne kun je trouwens ook in je lavabo of bad gevuld met ijskoud water of ijsblokjes leggen.
via De Standaard
December 9, 2024 at 05:38PM
No comments:
Post a Comment