Henna Virkunnen, de EU-commissaris die de storm van Musk moet weerstaan
Toen het Europees Parlement de Finse Henna Virkkunen vorige maand drie uur lang aan de tand voelde over haar kandidatuur om Europees commissaris voor Technologische Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie te worden, kwam één naam keer op keer terug: Elon Musk. Dé hamvraag, aldus het Europees Parlement, was of Virkkunen in haar rol als nieuwe vicevoorzitter van de Europese Commissie zich standvastig zou tonen als de volgende Amerikaanse president, Donald Trump, de druk op Brussel zou verhogen om het onderzoek te staken naar Musks onlineplatform X, dat ervan verdacht wordt de regels van de Europese Digital Services Act te schenden.
Het aangekondigde onderzoek van de Commissie naar X (en later ook naar Facebook-moeder Meta) onder de nieuwe regelgeving bracht de al getroebleerde relatie tussen Silicon Valley en de Europese Commissie – die de macht van grote Amerikaanse technologiebedrijven probeert te beteugelen en al meermaals miljardenboetes uitdeelde – naar een nieuw kookpunt. Het leidde tot een openlijke clash tussen toenmalig EU-commissaris Thierry Breton en X-eigenaar Elon Musk, afgelopen zomer, waarbij die laatste “Fuck your own face” antwoordde op Bretons waarschuwing dat de Commissie “extreem waakzaam” zal zijn dat X de regels van de Europese Digital Services Act niet overtreedt.
Vergelding
Nu is het aan Virkkunen, die de afgelopen tien jaar in het Europees Parlement zetelde als deel van de EVP-fractie, om zich in dat mijnenveld te wagen. Deelde president Joe Biden nog veel bezorgdheden van de vorige Commissie over de almacht van big tech, dan lijkt Virkkunen deze keer veel meer tegenwind uit Washington te krijgen bij pogingen om de Amerikaanse techgiganten te reguleren. Ook omdat Musk nu als “first buddy” meer invloed op Trumps beleid zal hebben.
Al tijdens zijn eerste ambtstermijn deinsde Trump er niet voor terug om te dreigen met hogere importtarieven voor Franse producten als Frankrijk digitale diensten zou belasten. Deze keer dreigt hij assertiever op te treden en zal de Amerikaanse regering niet twijfelen om vergeldingsmaatregelen te nemen bij iedere poging van Brussel om de Amerikaanse bedrijven te beboeten. Onder meer Tim Cook, de ceo van Apple, zou al met Trump gebeld hebben om te klagen over de Europese boetes die het bedrijf boven het hoofd hangen, meldde The Economist.
Voorwaarden voor steun
De combinatie van verschillende bevoegdheden maakt de evenwichtsoefening voor Virkkunen nog uitdagender. Terwijl ze de Europese technologiesoevereiniteit moet bewaken tegen de dominantie van Amerikaanse bedrijven, staat ze ook in voor Veiligheid en Democratie, waarbij de Europese Unie net leunt op Amerikaanse steun. J.D. Vance, die volgend jaar Trumps vicepresident wordt, zei tijdens de campagne al dat de VS Navo-steun kunnen inhouden als vergelding voor het onderzoek tegen X. “Amerikaanse steun komt met voorwaarden”, klonk het. Dat onderzoek zou volgend jaar afgerond moeten worden, met een mogelijke boete voor X tot 6 procent van de wereldwijde omzet.
Het is niet persoonlijk
In een interview met de Financial Times deze week beklemtoonde Virkkunen dat ze niet één platform zal viseren. “Dit is niet persoonlijk”, klonk het, waarmee ze niet alleen een stijlbreuk met Breton maakt, maar ook met voormalig EU-commissaris Vera Jourova, die Musk “een bevorderaar van het kwaad” noemde.
“Iedereen moet dezelfde regels volgen”, stelt Virkkunen tegenover de Britse zakenkrant. Ook Tiktok wordt onder de loep genomen, voegde ze eraan toe. De rol die het Chinese videoplatform onlangs bij de Roemeense presidentsverkiezingen heeft gespeeld – waarbij Russische inmenging wordt vermoed – noemt ze “heel zorgwekkend”.
Dat Virkkunen en de nieuwe Commissie het conflict met big tech minder op de spits zullen drijven, lijkt waarschijnlijk. Daarbij verwees Virkkunen tijdens haar hoorzitting ook naar het rapport van Mario Draghi, voormalig president van de Europese Centrale Bank, dat de vinger heeft gelegd op de groeiende technologische achterstand van Europa, die de concurrentiepositie van het oude continent bedreigt. De aanbevelingen die Draghi doet, om bijvoorbeeld de regelgeving wat te versoepelen of minder complex te maken, zouden ook Silicon Valley ten goede kunnen komen. Of, zoals Virkkunen het tijdens haar hoorzitting verwoordde: “Een act is niet het antwoord op alles.”
via De Standaard
December 11, 2024 at 02:09PM
No comments:
Post a Comment