Ook dat nog
Australiërs reserven hun plaats op het strand met tenten: “Dit gaat in tegen het principe van gelijkheid”
Australiërs claimen hun plekje op de drukke stranden vanaf ‘ s ochtends vroeg, door het zetten van strandtenten. En dat schiet in het verkeerde keelgat, ook bij premier Anthony Albanese. “Iedereen is eigenaar van het strand.”
In Australië is het volop zomer en met temperaturen rond de 30 graden Celsius is het zweten geblazen. Dus zoeken duizenden mensen verfrissing in de zee. Maar strandtenten dreigen de zomerse sfeer te verzieken. De voorbije weken gingen op sociale media beelden rond van strandtenten en strandstoelen die al vanaf vroeg in de ochtend op de stranden staan, zónder strandgangers.
Dat is ook het geval in de badplaats Mornington, niet ver van Melbourne. De burgemeester van het plaatsje, Anthony Marsh, laat verstaan dat het gebruik van zulke ‘schaduwtenten’ toegelaten is. Maar hij zei ook dat het “ongepast is om je tent op te zetten en dan andere dingen te gaan doen”.
Het lijkt er dus op dat de drukte op de stranden ervoor heeft gezorgd dat mensen hun plaats op het strand gaan “claimen”. Een fenomeen dat doet denken aan het leggen van een handdoek op een ligstoel aan het zwembad.
Bondi Beach
Ook de Australische premier, Anthony Albanese, mengt zich in de discussie. Volgens hem gaat het claimen van een stuk strand met een tent in tegen het principe van gelijkheid. “Een van de geweldige dingen aan Australië is dat iedereen hier eigenaar is van het strand. In tegenstelling tot andere plaatsen in de wereld waar je moet betalen om naar het strand te gaan. Op het strand is iedere Australiër gelijk.”
De Australiërs hebben de vrije toegang tot hun stranden altijd heel serieus genomen. In 2020 deed een voorstel om een deel van het bekende Bondi Beach in Syndey tot een private beachclub te maken, de gemoederen oplaaien. Ook toen werd de publieke toegang tot de Australische stranden “een democratisch en egalitair principe” genoemd “dat nooit in gevaar mag worden gebracht”. Een petitie tegen het plan haalde toen duizenden handtekeningen op. Uiteindelijk ging de privatisering niet door.
Ondanks de discussie moedigen autoriteiten het eigenlijke gebruik van zo’n schaduwtenten wel aan. Ze bieden een goede bescherming tegen de felle zon. In Australië is huidkanker de derde meest voorkomende kanker, het merendeel daarvan wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
via De Standaard
January 7, 2025 at 12:33PM
No comments:
Post a Comment