Faustino Oro (11), de ‘Messi van het schaken’ die Magnus Carlsen al kon pootje lappen
Veel jonge supertalenten beginnen al op hun vierde of vijfde te schaken. Faustino Oro niet. Bij het Argentijnse kind was het eerder toeval. Oro was al 7 jaar toen de covidpandemie in 2020 toesloeg. Hij verveelde zich kapot in die periode. “Mijn vader werd gek van mij, omdat ik in de woonkamer voetbalde. En op een dag liet mijn moeder me onlineschaken zien. Dan bleef ik tenminste rustig zitten. Ik werd snel beter en beter in schaken”, zegt hij bescheiden.
Dat mag je als een eufemisme omschrijven. Amper een jaar nadat hij de spelregels van schaken had aangeleerd, op zijn 8ste, had Oro al de hoogste schaakrating ter wereld van alle kinderen onder de 10 jaar. Hij was de jongste ooit om een rating van 2.200 elo te overschrijden (9 jaar en 3 maanden) en rondde amper drie maanden later al de kaap van 2.300 elo.
En Oro ging gewoon op dat verschroeiende elan door. Hij haalde de eerste keer de internationale schaakpers toen hij op 10 jaar, 8 maanden en 16 dagen in juni 2024 de jongste internationale meester (IM) uit de schaakgeschiedenis werd. Dat is de tweede hoogste titel in het schaken, na grootmeester.
Met pensioen
Drie maanden eerder had ‘El pibe de oro’ (golden boy in het Spaans) ook al van zich laten spreken door online een schaakpotje te winnen van de huidige nummer een van de wereld, de Noor Magnus Carlsen (34). Weliswaar ging het om bulletschaak, een supersnelle schaakvariant met in totaal 1 minuut bedenktijd voor de hele partij voor beide spelers. Een discipline waarin vingervlugheid haast even belangrijk is als schaaktalent. Carlsen blunderde op de 38ste zet, gaf met 7 seconden minder bedenktijd dan Oro een stuk weg en moest na 48 zetten opgeven.
Toen Carlsen opgaf, voerde Oro (toen 10) spontaan een vreugdedansje uit op zijn stoel. Het was dan maar bullet, Carlsen was bepaald niet blij. Hij gaf tot op heden geen commentaar op de partij. Oro toonde zijn gevoel voor humor: “Als ik na zo een blunder in zo’n positie de partij verlies, moet ik met pensioen gaan als schaker.” In juli diende Oro ook de Amerikaanse wereldtopper Hikaru Nakamura een uppercut toe in een blitzpartijtje, met elk 3 minuten bedenktijd.
Oro en zijn familie verhuisden vorig jaar naar het Spaanse Badalona om helemaal te kunnen focussen op zijn schaakcarrière. De Argentijn laat immers geen inspanning onbenut. “Ik schaak meestal zes uur per dag”, vertelt hij trots. Volgens zijn vader krijgt Faustino per week 12 uur les van schaaktrainers. “Hij kijkt ook een eindeloos aantal uren naar instructieve schaakvideo’s. Daarnaast speelt hij nog een pak partijen puur voor het plezier. Vorige week waren dat bijna 200 partijen, of meer dan 20 uren.”
Puzzelen
Hoe doet hij het op het Tata Steel Toernooi in Wijk aan Zee, veruit het sterkste toernooi uit zijn leven? Oro presteert er in de Challengers volgens zijn rating, maar vooral zijn grote liefde voor het schaken valt er op. Hij bekijkt van heel dichtbij de zetten van de wereldtoppers in de Masters, tot storens toe. En je ziet hem in het hotelcafé vaak schaakpuzzels oplossen: “Het komt erop aan zo veel mogelijk puzzels op te lossen in anderhalve minuut.” Een video van het NOS Jeugdjournaal toont dat Faustino in die anderhalve minuut liefst 30 puzzels oplost.
De buitengewone prestaties van het wonderkind leverden hem in de Argentijnse pers nu al het epitheton ‘Messi van het schaken’ op. “Dat vind ik leuk. De mensen vinden dat ik net zo goed schaak als Messi voetbalt.” Kinderlijke overdrijving: om echt zoals Messi de beste in zijn sport te worden, is er voor Oro nog veel werk aan de winkel, maar “ik hoop ook op een dag wereldkampioen te worden”.
En 11 jaar? Het kan altijd nog gekker. In de amateurtoernooien in Wijk aan Zee speelt een pas 5-jarige mee: Kavish Gupta. De kleuter kan al een jaar schaken.
via De Standaard
January 27, 2025 at 07:43AM
No comments:
Post a Comment