Walter Van Beirendonck richt zich tot de mensheid: “Geef vrede een kans”
“Ik heb het een beetje gehad met politieke statements”, bekende Walter Van Beirendonck vorige week in Highsnobiety. Stelling nemen, is wat de Antwerpse modeontwerper nagenoeg zijn hele carrière deed. Maar in het huidige maatschappelijke klimaat wil hij zich niet meer laten opjagen door extreme emoties. En dus focust Van Beirendonck met zijn jongste wintercollectie New, op jawel, artistieke vernieuwing. Drie lessen uit zijn herfst-wintershow in Parijs.
1. Koester je verwondering
Voor deze collectie liet Van Beirendonck zich inspireren door wat hij zijn “alien vrienden” noemt. Een metafoor voor diversiteit, zo je wil. Die buitenaardse wezens komen vrij letterlijk tot leven wanneer een model in een zwarte bodysuit met feloranje opdruk de catwalk op loopt. Verder heeft de hele cast ook bevreemdend lange vingers. Herkenbaar aan hun menselijke vorm, maar de knokige, lange tentakels grenzen aan het monsterlijke. Alsof de 67-jarige ontwerper in afwijking de grenzen van ons ongemak opzoekt. Achter zijn futuristische wensdroom van buitenaards bezoek schuilt een uitnodiging om de dingen eens door andermans ogen te bekijken. Beweeg door de wereld alsof het je eerste keer is. Want een onbevangen, kinderlijke verwondering brengt frisse ideeën en alternatieve wegen.
2. Wees je onbevreesde zelf
In een sector die draait op vergankelijkheid, heeft vernieuwing soms een wrange bijklank. De mode-industrie is vreselijk vervuilend, en dat probleem vraagt om een collectieve oplossing. “Goede intenties kunnen verstikkende gevolgen hebben”, zegt Van Beirendonck in de shownotes. Ja, de revival van vintagekleding is een stap in de juiste richting, maar het tempert de creativiteit. “Er zijn minder interessante silhouetten in het straatbeeld te zien.” Zelf bracht hij wijde broeken, baseballpetten met vloerlange franjes en apocalyptische werkmanskledij.Eerder uitte Van Beirendonck in Highsnobiety zijn appreciatie voor de nieuwe generaties die zijn werk blijven ontdekken. Tegelijkertijd betreurt hij hoe “de nostalgie naar looks uit oude subculturen” nog weinig ruimte laat voor “nieuwe technieken op de catwalk”. Kun je vooruitstrevend zijn, als je altijd achteromkijkt?
Met nauwkeurig, sculptureel maatwerk en stoffen van Engelse en Schotse makelij omarmt de ontwerper eeuwenoude kennis. Die traditionele processen combineert hij met 3D-geprinte stukken en kleurrijke AI-gegenereerde prints. Of hoe vooruitgang geen afwijzing van het verleden hoeft te zijn.
Als de silhouetten voor zich spreken, wordt opvallende make-up overbodig. Op een basislaag foundation na kwamen de modellen gewoon als zichzelf. Het is misschien wel de belangrijkste boodschap die Van Beirendonck meegaf: wij zijn ons kostbaarste bezit. Er is maar één iemand zoals jij. “Ik wil dat toekomstige generaties weten dat niets creativiteit kan stoppen. Alleen angst kan dat.”
3. Kom in vrede, leef in vrede
En zo werd zijn defilé alsnog een politiek statement. Want er zijn redenen genoeg om angstig te zijn, vindt Van Beirendonck. “Er zijn te veel oorlogen, en er is te veel extreemrechts”, verklaarde hij bij het Franse persagentschap AFP. Tegelijkertijd koestert hij de hoop dat het modelandschap “zich uitspreekt tegen het walgelijke” discours van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar “ze zijn allemaal bang om minder te verkopen, geld is een probleem. Daarom zien we de meest ongelofelijke dingen gebeuren en niemand reageert.”
Dus neemt Van Beirendonck alvast het voortouw. In plaats van de gebruikelijke slotparade, koos hij voor een speelse installatie met zetels in de vorm van knuffelige aliens. Klaar om de modellen te omarmen na de show. En dan loopt Van Beirendonck de zaal in. Applaus. De cast neemt plaats in de zetels. Hun zwierige vingers maken een vredesgebaar, John Lennon en Yoko Ono zingen ‘Give peace a chance’.
via De Standaard
January 23, 2025 at 03:49PM
No comments:
Post a Comment